Haberler

COVID-19 KAPSAMINDA OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

COVID-19 KAPSAMINDA OKULLARDA ALINMASI GEREKENÖNLEMLER   COVID-19'un ana bulaşma yolu damlacık ve temas yoluyladır. Okullar toplubulunulan yerlerden olduğu için COVID-19 bulaşma açısından risklidir. OkullardaCOVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için yapılacaklar bir süreç yönetimidir.Bu süreç yönetiminde okul yönetimi, öğretmenler, aileler, öğrenciler ve okulçalışanlarının üzerine düşen görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Süreç, yatılıolmayan öğrenciler ve tüm çalışanlar için sabah evde başlar ve yine akşam evdetamamlanır. Yatılı olanlar ve akşamları görevli öğretmen ve çalışanlar için, bu süreçokuldaki tüm süreyi içerir.Okul binasının girişleri ve içerisinde uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maskekullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğiniaçıklayan bilgilendirme afişleri asılmalıdır. Okul binası girişleri ve içerisinde uygunyerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmekiçin aşağıdaki önlemlere uyulmalıdır. 78.1. Okullarda Alınması Gereken Genel Önlemler» COVID-19'dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilmelidir.» Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su vedeterjanla yapılmalıdır.» Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya enaz %70 alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. Kullanılmış maskeler içinkapaklı çöp kutuları temin edilmelidir.» Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel veöğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göredüzenlenmelidir.» Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanlarıbulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacakşekilde düzenlenmelidir.» COVID-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasındayayımlanmalı; okul açılmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS vb. iletişimkanalları ile bilgilendirilmelidir.» Okulların açılmasıyla velilere özel olarak hazırlanmış bir bilgi notu ekte yeralan "Bilgilendirme Formu ve Taahhütname" (Ek.1) şeklinde ve iki nüshahalinde velilere imzalatılmalı ve bir nüshası kendilerine verilmelidir COVID-19 kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bu bilgi notunda,» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerindenherhangi biri olan öğrenciler okula bilgi verilerek gönderilmemesiistenmeli ve doktor muayenesi önerilmelidir.» Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibiCOVID-19 belirtileri olan ya da COVID-19 tanısı alan, temaslısı olan kişibulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerinokula gönderilmemesi belirtilmelidir.» Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyalmesafe kurallarına uymalı ve maske takmalıdır.» Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalıdır.Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatanhastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almamalıdır.» Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslimalınıp bırakılmalıdır.» Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için elantiseptiği konulmalıdır.» Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı vemaskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmalıdır. Okuldabulunan kişilerin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçeya da kirlendikçe değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken ve sonrasında elantiseptiği kullanılmalıdır.» Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleriyerleştirilmelidir. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafındankontrol edilmelidir. Yutma riski nedeniyle küçük öğrenciler el antiseptiğikullanırken mutlaka denetlenmelidir.» Öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar el hijyenini öğrenmeli ve uygulamalıdır.Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Eller gözlegörülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlıel antiseptiği kullanılabilir.» Anasınıfındaki öğrencilere el yıkama sırasında yardım edilmeli, yardımedildikten sonra tekrar eller yıkanmalıdır.» Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterleryerleştirilmelidir. Çalışanların kullandığı kişisel koruyucu ekipmanlar evsel atığa atılmalıdır.Okullarda COVID-19 şüpheli kişi bulunduğunda bu kişilere ait atıklar çiftpoşetlenerek evsel atıklara atılır.» Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibiyüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılmalıdır.» Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmemelidir.» Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sıkhavalandırılmalıdır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmelidir.Klima olması durumunda ise Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan"COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde AlınacakÖnlemler"e uyulmalıdır.» COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayantoplu etkinlikler yapılmamalıdır. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açıkalanda yapılması tercih edilmelidir. Etkinliklerde maske takılmalı, sosyalmesafe kurallarına uyulmalıdır.» Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılartemastan kaçınmak amacıyla mümkün oldukça telekonferans yöntemiyleyapılmalıdır. Bunun sağlanamadığı durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafındanyayımlanan "Kurum İçi Düşük Katılımlı Toplantılarda Alınması GerekenÖnlemler"e uyulmalıdır.» Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takipedilmeli, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığımerkezlerine bildirilmelidir.» Öğrenci ve personelin salgın döneminde ruh sağlığı / psikososyal destekihtiyaçları için okullarda bulunan PDR (Psikolojik Danışma Rehberlik)Birimleri Sağlık Bakanlığının bu konudaki önerileri doğrultusunda hareketetmelidir. 78.2. Okullarda Öğrenciler, Öğretmenler ve Diğer Çalışanlara YönelikAlınması Gereken Önlemler» Öğretmenler ve diğer çalışanların COVID-19'un bulaşma yolları ve korunmaönlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.» Okulun ilk haftasındaki başlangıç derslerinde öğrencilere COVID-19'unbulaşma yolları ve korunma önlemleri hakkında bilgi verilmelidir.» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlartıbbi maske takılarak, COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlıkkurumuna yönlendirilmelidir.» Okulda iken semptomu başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ileiletişime geçilmeli ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilmelidir. Hastaöğrencilerin yakın temaslısı öğrenci ve personel evlerine gönderilmelidir.İl/ilçe sağlık müdürlüğüne bildirilmelidir.» Hasta öğrenci veya personel gönderildikten sonra oda/alan/sınıfhavalandırılmalı, yüzeyler temizlenip dezenfekte edilmelidir.» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların tümü kuralına uygun masketakmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesiöncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.» Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen vediğer çalışanların tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanmasısağlanmalıdır. Yüz koruyucu %70'lik alkol ile silinerek tekrar kullanılabilir.» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların el hijyenine dikkat etmesisağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca suve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı elantiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur,normal sabun yeterlidir.» Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldivenkullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19'dan korunmak amacıyla eldivenkullanılmamalıdır.» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların dinlenme alanlarında en az 1metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir.» Öğretmen ve çalışanların dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyalmesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. 78.3. Güvenlik Görevlilerini Korumaya Yönelik Önlemler» Bir metreden uzak temas (Düşük riskli çalışma alanı)» Güvenlik görevlilerinin yüz yüze temas olasılığını azaltmak için camlıkabinlerde bulunmaları önerilir. Böyle bir imkan yoksa, kuruma girişyapanlarla güvenlik görevlileri arasında en az 1 metre mesafeyisağlayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. 1 metreden uzakdurulacaksa sadece tıbbi maske yeterlidir. Bir metreden yakın temas (Orta riskli çalışma alanı)» Üst araması yapılacaksa 1 metreden yakın temas olasılığı vardır.Aşağıdaki kişisel koruyucu ekipmanları kullanması sağlanmalıdır.» Tıbbi maskeye ek olarak gözlük/yüz koruyucu da kullanılmalıdır. Buekipmanlar kişiye özeldir.» Vücut salgılarıyla gözle görülür bir kirlenme olasılığı yoksa eldivenkullanılmamalıdır. El hijyeni sağlanmalıdır.» Kişisel koruyucu ekipmanın uygun kullanımı konusunda eğitimverilmelidir. Önce maske sonra gözlük/yüz koruyucu takılır,çıkarılırken önce gözlük/ yüz koruyucu ve en son maske çıkarılır.» Yukarıda kullanılması gerektiği belirtilen ekipmanlar, görevlinin aktifolarak görevini yaptığı süre boyunca kesintisiz olarak kullanılmalıdır.Maskeler nemlendikçe ve kirlendikçe yenileri ile değiştirilmelidir.» Kişisel koruyucu ekipmanların giyilmesi ve çıkartılması sonrasındaher seferinde uygun el hijyeni sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye suve sabunla yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.» Görevlinin dinlenmek üzere yerinden ayrılması halinde (çay, yemekvb.) kullanılan maske ve varsa eldiven çıkartılmalı ve uygun şekilde çiftpoşetlenerek atılmalıdır. Gözlük/yüz koruyucu bir sonraki kullanıma hazırlıkiçin %70'lik alkolle temizlenmelidir.» Görev yerine dönülürken yeni maske ve eldiven kullanılmalıdır. 78.4. Eğitim Alanları ve Sürecinde Alınması Gereken Önlemler» Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafeolacak şekilde oturma düzeni oluşturulmalı ve maske takılmalıdır.» Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmamalı,çapraz oturma olmalıdır.» Temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturmalarısağlanmalıdır.» Dersler mümkün olan en az kişi sayısı ile yapılmalı, birkaç sınıfın bir arayagelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe en az 1metre olacak şekilde olmalıdır.» Damlacık oluşturması nedeniyle sınıf içinde yüksek sesle yapılan aktiviteleryapılmamalıdır. » Kitap, kalem vb. eğitim malzemeleri kişiye özel olmalı, öğrenciler arasımalzeme alışverişi yapılmamalıdır.» Öğrenciler gün boyu aynı sınıflarda ders görmeli, sınıf değişikliğiyapılmamalıdır. Değişiklik zorunlu ise sınıfların her kullanım sonrasıhavalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.» Öğrencilerin günlük grup etkinliklerinde hep aynı grup ile etkinliğin yapılmasısağlanmalıdır. Sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde grupların birbirinekarışması önlenmelidir.» Öğrencilerin toplu halde bir arada bulunmalarını önlemek amacıyla dersaraları (teneffüsler) sınıflar sıraya konularak düzenlenmelidir.» Okullarda toplu olarak kullanılan yerlerin (koridorlar, kantin, spor salonuvb.) daha az sayıda kişiyle ve dönüşümlü olarak kullanılmasına dikkatedilmelidir.» COVID-19 vakası olması durumunda o sınıf/oda boşaltılmalı, 24 saat süreylehavalandırılmalı ve boş tutulması sağlanmalıdır. Bunun sonrasında temizliğiyapılmalıdır.» COVID-19 vakasının, oda temizliğini yapacak kişi tıbbi maske, forma yada tek kullanımlık önlük, yüz koruyucu ve eldiven kullanmalıdır; temizlikgörevlisi ellerini yıkadıktan sonra eldiven giymeli ve temizliği eldivenliellerle yapmalıdır. 78.6. Okul Spor Salonlarında Alınması Gereken ÖnlemlerSpor salonunda ve varsa havuzda maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafeninkorunması ile ilgili tedbirlere uyulmalıdır. Bu alanlarda Sağlık Bakanlığı tarafındanyayımlanan "COVID-19 Kapsamında Spor Salonları ve Spor MerkezlerindeAlınması Gereken Önlemler" ile havuz olması durumunda "Site HavuzlarındaAlınması Gereken Önlemler" ile "Hamam, Sauna, Buhar Odaları İle Kapalı Havuz VeJakuzilerde Alınması Gereken Önlemler"in ilgili bölümlerine uyulmalıdır. 78.7. Okul Kütüphanesinde Alınması Gereken ÖnlemlerKütüphanede maske kullanımı, el hijyeni ve sosyal mesafenin korunması ileilgili tedbirlere uyulmalıdır Bu alanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan"Kütüphanelerde Alınması Gereken Önlemler"e uyulmalıdır. 78.8. Okul Kantininde Alınması Gereken ÖnlemlerKurum bünyesinde bulunması halinde kantin, büfe vb. yerlerde maske kullanımı,hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tekkullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır. Bu hizmetlerin sunumusırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Büfe,Kantın ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler"e uyulmalıdır. 78.9. Okul Mağazasında Alınması Gereken ÖnlemlerKurum bünyesinde bulunması halinde giysi, kitap ve kırtasiye malzemesininsatışının yapıldığı okul mağazasında hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgilitedbirlere uyulmalıdır. Satışlar mümkün olduğunca telefon ve internet üzerindenkarşılanacak hale getirilmelidir. Mağaza satışında temassız ödeme tercih edilmeliveya temaslı ödemelerde her kullanım öncesi alkol bazlı el antiseptiği ile elhijyeni sağlandığından emin olunmalıdır. Bu hizmetlerin sunumu sırasında SağlıkBakanlığı tarafından yayımlanan "Konfeksiyon, Giyim Mağazaları ve TuhafiyelerdeAlınması Gereken Önlemler" ile "Kitap ve Kırtasiye Mağazalarında Alınması GerekenÖnlemler"deki ilgili bölümlere uyulmalıdır. 78.10. Çalışanların Ofislerinde Alınması Gereken ÖnlemlerKurum bünyesinde bulunan ofisler ve buradaki hizmetlerin sunumu sırasında SağlıkBakanlığı tarafından yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Ofis ve Büro SistemindeFaaliyet Gösteren Tüm İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler"e uyulmalıdır. 78.11. Yemekhanede Alınması Gereken Önlemler» Yemekhane girişlerine el antiseptiği konulmalıdır.» Öğrencilerin yemekten önce ve hemen sonra ellerini yıkaması sağlanmalıdır.» Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metre olacakşekilde düzenleme yapılmalıdır.» Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara görebelirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemelerisağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir. » Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanmasıgibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkan veren düzenlemeleryapılmalıdır.» Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasında suve deterjanla yıkanmalı ve sonraki kullanımına kadar temiz bir ortamdasaklanmalıdır.» Baharat, kürdan, tuz vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekildesunulması sağlanmalıdır. Masalarda açıkta baharat, kürdan, tuz, ekmekbulundurulmamalıdır.» Yemekhane görevlileri kişisel hijyen kurallarına uygun davranmalı vemaske takmalıdır. Yemekhane görevlileri tıbbi maske takmalıdır. Eldivenkullanmamalı ancak sık el hijyeni sağlanmalıdır.» Masada yeme ve içme dışında maske takılmalıdır.» Açık büfe yemek servisi kullanılmamalıdır.» Yiyecek hazırlamada kullanılan lavabolar başka hiçbir amaçlakullanılmamalıdır.» Yemekler okul bünyesinde hazırlanıyorsa Sağlık Bakanlığı tarafındanyayımlanan "COVID-19 Kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe Pastane,Börekçi, Tatlıcı Ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerdeAlınması Gereken Önlemler"e uyulmalıdır. 78.12. Servislerde Alınması Gereken Önlemler» Servis şoförleri işveren tarafından COVID -19 hakkında bilgilendirilmelidir.Servis şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmeli vearacın içinde mutlaka tıbbi maske kullanmalıdır» Araç içine COVID-19 ile ilgili uyulması gereken kurallar görünür bir şekildeasılmalı ve şoför ve yolcuların bu kurallara uyması sağlanmalıdır.» Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği konulmalıdır.» Servisle ulaşımı sağlayan öğrenci, öğretmen ve çalışanların maske takmasıve her gün aynı yere oturması sağlanmalıdır.» Servislerde Sağlık Bakanlığı "COVID-19 Kapsamında Personel ServisAraçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler"e uyulmalıdır. 78.14. Okul Mescitlerinde Alınması Gereken Önlemler» Mescit içerisinde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde planlama yapılmalıdır.» Mescit girişinde el antiseptiği bulundurulmalıdır.» Mescide girerken ve namaz esnasında da maske takılmaya devamedilmelidir.» Abdest alırken ve namaz kılarken sosyal mesafeye (en az 1 metre)uyulmalıdır.» Mescit içerisindeki Kur'an-ı Kerim dahil diğer kitaplar kilitli dolaplardabulundurulmalı, ortak kullanımı önlenmelidir.» Ortak kullanımda olan tespih, takke, rahle vb. kaldırılmalıdır.» Seccadeler ve tespihler kişiye özel olmalıdır.» Mescit en az günde bir defa temizlenmeli ve sık sık havalandırılmalıdır.» Mescitte bulunan halılar su ve deterjanla temizlenmeli, mescit ve abdestalınan yerlerin temizliğine dikkat edilmelidir. Mescit sık sık havalandırılmalıdır.Abdest alınan yerlerde tek kullanımlık kâğıt havlu kullanılmalıdır.78.15. Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması» Binalardaki her türlü eşya, araç ve gerecin, özellikle sık dokunulan yüzeylerin(kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, musluk ve batarya başlıklarıgibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizliksonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çaybardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 768152-9) kullanılabilir.Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğercihaz yüzeyleri %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.» Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etkenmaddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 'Biyosidal ÜrünRuhsatı' bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir.» http://cbs.cevresaglik.gov.tr/cevresaglik/Biyosidal/Dezenfektan.aspx» Halı, koltuk gibi yüzeyler su ve deterjanla silinebilir veya toz kaldırmayacaközelliğe sahip makineler ile yıkanabilir. Bu amaçla sıcak buhar dauygulanabilir.» Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılmalı ve her kullanım sonrasıuygun şekilde temizlenmelidir. Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlikmalzemelerinin en az 60 oC'da yıkanması önerilir. Paspas başlıkları su içerisinde bekletilmemelidir.» Okuldaki sınıf, salon, yemekhane, yatakhane ve diğer tüm odaların kapı vepencereleri açılarak sık havalandırılması sağlanmalıdır.» Merkezi havalandırma sistemleri bulunan okullarda ortamın havalandırmasıdoğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırmasistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusundayapılmalıdır. Klimalar ve vantilatör kullanılmamalıdır. Sağlık Bakanlığıtarafından yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirmeSistemlerinde Alınacak Önlemler"e uyulmalıdır.» Tuvaletlere el yıkama ile ilgili afişler asılmalıdır.» Tuvaletlere tek kullanımlık kâğıt havlu ve tuvalet kağıdı konulmalıdır. Havaile el kurutma cihazları çalıştırılmamalıdır.» Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır.Antiseptik içeren sabuna gerek yoktur.» Tuvaletlerdeki bataryalar ve sabunluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.» Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyumhipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.» Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır.Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp çöp kutusunaatmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalı, sabun vesuyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmalıdır.  

Devamı